hautakiven hoito

Kivipalvelu Jämsä hoitaa hautakivesi puolestasi.
Säännöllinen hoito ja puhdistus pitävät hautakivet kauniina ja poistavat ruohosilpun, hiekan, siitepölyn, sammaleen, jäkälän ja steariinin jäljet. Hautakiven puhdistustarve riippuu paitsi sen sijainnista myös käytetystä pintakäsittelytavasta. Kiillotetut pinnat ovat yleensä helpommin puhtaana pidettäviä kuin mattapintaiset. Hakatut pinnat saattavat ajan myötä kerätä sammalta, kun taas sahattu pinta voi värjäytyä vihreäksi kosteasta nurmikonleikkuujätteestä. Säännöllinen vuosittainen puhdistus varmistaa, että hautakivi säilyy arvokkaan näköisenä sukupolvelta toiselle.
On suositeltavaa, että kynttilöitä ei sijoiteta liian lähelle hautakiveä, sillä steariinin poisto kivestä voi olla erittäin vaikeaa. Lyhtykivissä, joissa on kynttiläaukko, suositellaan käytettäväksi ainoastaan öljykynttilöitä.

Kiillotettujen ja mattahiottujen kivipintojen hoito

Lika voidaan poistaa vedellä ja puhdistusliinalla. Vaikeampien tahrojen, kuten steariininroiskeiden, poistamiseksi voidaan käyttää laimeaa pesuaineliuosta, tinneriä tai puhdistettua bensiiniä. Tässä tapauksessa on tärkeää puhdistaa koko kiven pinta, jotta värieroja ei synny. Puhdistuksen jälkeen pinta on huuhdeltava huolellisesti.

Sahattujen, hiekkapuhallettujen, poltettujen ja hakattujen kivipintojen hoito

Puhdista pinta vedellä ja harjalla. Tummuneita pintoja voi puhdistaa myös astianpesuaineella tai muulla ympäristöystävällisellä, lievästi emäksisellä pesuaineella. Hakatulle pinnalle kertyvä sammal voidaan poistaa teräsharjalla. Pinnan on oltava huuhdeltu huolellisesti tämän jälkeen, jotta kiven pintaan ei muodostu ruostetta.

Kultausten, maalausten sekä metallikirjainten ja –koristeiden hoito

Puhdista kullatut ja maalatut pinnat erittäin varovasti pyyhkimällä. Älä käytä harjaa tai painepesuria, jotta varmistetaan pintojen säilyminen moitteettomana. Metallikirjainten ja -koristeiden puhdistuksessa on suositeltavaa noudattaa yleisiä metallin puhdistusohjeita.
Tarvittaessa hautakiveen voidaan kaivertaa lisänimiä. Lisänimien kaiverruksen yhteydessä kivi voidaan tarvittaessa huoltaa kokonaisuudessaan. Kivipalvelu Jämsä palvelee asiakkaitaan kaikissa hautakiven hoitoon ja huoltoon liittyvissä asioissa.